"-Mamma, imorgon har vi friluftsdag och jag vill ha pannkakor i matsäcken!" Hur många gånger får man inte höra det som förälder? Klart ungen ska ha pankisar med sig, trots att hälsomamman i mig säger att pannkakor inte är mat utan efterrätt. Så för några år sedan testade jag att byta ut lite av vetemjölet mot fullkornsdinkel och resultatet blev goda pankisar som dessutom var mycket mer lätthanterliga i stekpannan. Inte den hälsosammaste lunchmaten men tillsammans med en morot så är det väl okej, åtminstone för en dag...
Lite mer hälsosamma pannkakor, 3 st
1 ägg
2 dl mjölk
0,5 dl fullkornsdinkelmjöl
0,5 dl vetemjöl
nypa salt
Vispa ihop ägg och hälften av mjölken, tillsätt allt mjöl (både vete och dinkel). Vispa till en jämn smet och vispa sedan i den resterande mjölken.
Stek i margarin och sen är det klart!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Härligt Ellan! Jag samlar också på nyttigare recept. Jag fattar inte ens varför recept skall vara onyttiga!
SvaraRaderaVill du ha mer proteinrika pannkakor (och ingen är allergisk mot soja) så byt ut lite av fullkornsdinkelmjölet och vetemjölet mot sojamjöl, men max 1/4 av mjölsorterna tillsammans, eftersom sojamjölet binder så dåligt. Du vill ju inte ha pannkakor som smular sig när du vänder dem...det har jag nämligen testat.
Lycka till!